Jag använder naturliga material som halvädelstenar, sötvattenpärlor och konstglas. Eftersom materialen är naturliga är ingen pärla den andra lik. Därför blir också varje smycke unikt. Här berättar jag lite om materialen jag använder.

Halvädelstenar

Halvädelstenar är en äldre term för mineraler och bergarter som inte är lika sällsynta som "äkta ädelstenar" men ändå har ett dekorativt värde. Dessa kan i princip se ut hur som helst, det finns en mängd material, kulörer och färgkombinationer. Olika mineraler och bergarter ger olika utseende och egenskaper. Oftast använder jag jaspis/jasper, agat, jade, hematit (blodsten), tigeröga och kvarts.

Nedan från vänster: svart bandagat, karneol, leopard skin jasper, röd jade, tigeröga, picasso jasper.

 

Sötvattenpärlor

Sötvattenpärlor odlas ofta i Kina och Vietnam, som namnet anger, i dammar och sjöar. De är ojämna i formen, beroende på hur länge de har legat i musslan. Varje mussla kan innehålla upp till 40 pärlor. Ofta färgas de in i olika kulörer, det ger den mångfald av färger som inspirerar mig till mina smycken. Det finns ofta en lite platt sida på pärlan, det är där den suttit fast i musslan. Perfekta och helt runda pärlor föds ensamma under lång tid och kostar väldigt mycket mer pengar.

Konstglas

Dessa glaspärlor tillverkas på olika sätt, oftast i flera lager med skimrande inläggningar. En av teknikerna är lampwork där glaset smälts för inläggning av önskad dekoration. I folierade pärlor läggs väldigt tunna skikt av silver eller guld in i glasmassan.

Indonesiska pärlor

Dessa handgjorda pärlor kommer oftast från Indonesien eller Indien. Stommen består av polymerlera och de är konstfullt dekorerade med små glaspärlor, facetter, paljetter och metall. Storleken och formen varierar eftersom de är handgjorda.

kontakta oss