OMTRÄDNING

RÄDDA DINA GALMLA ELLER ÄRVDA SMYCKEN

Kanske har du, som jag, ett antal halsband liggandes i en ask eller i en påse. Halsband som gått sönder, men som du gillat eller ärvt, men inte vet vad du ska göra med.

Var lugn, räddning finns. Det är relativt enkelt att trä om pärlorna, antingen på wire eller på pärlsilke med knutar emellan. Sätta dit ett nytt eller gammalt lås. Alternativt skapa om det hela med nya tillägg och göra ett användbart smycke av något som kanske fallit ur smaken eller känns omodernt.

Det kostar mellan 1 och 2 kronor/cm plus eventuella lås eller nya delar.

Nedan visar jag några exempel på hur jag gjort med några av mina trasiga pärlor.

Jag hade ett halsband med stora tunga pärlor som gått sönder. Mycket använt så pärlorna var lite slitna. Halsbandet var dessutom lite kort för mig, så jag funderade på om jag kunde utveckla designen.

En idé smög sig på om att komplettera med blodstenspärlor för att addera lite stringens och lyster. Att pärlorna var lite slitna tycker jag inte gör något, lite vintagekänsla, sådär. Valet föll på ringar och rondeller.

Inuti ringarna ville jag komplettera med en halvädelsten och efter några turer valde jag en sten som var ton i ton med ursprungspärlorna, en “wood jasper”. En jaspis som är lite träfärgad. Halsbandet träddes på mjuk wire och förseddes med nytt lås, svart även det.

Voilá! Ett alldeles nytt mycket längre halsband. Tungt. Blodsten ger verkligen tyngd och en särskild känsla.

Nu ska jag ta itu med ett bärnstenshalsband jag ärvt efter mamma. Jag är inte helt säker på hur jag ska göra, så pärlorna får ligga framme medan jag provar med lite olika tillägg.

Ett ärvt trasigt halsband efter min mamma. De fina pärlorna, skulle kunna vara jade, var trädda rakt på sak på rätt tunn tråd, tråd som hade gått av. Kompletterat med små pärlhattar och seedbeads av vitt glas kommer pärlorna till sin rätt.